Et hus med lys og højt til loftet – bygget til kunstnerlivet
Nutidens byplanlæggere kunne lære meget af 1800-tallets store københavnske arkitekt Ferdinand Meldahl. Han vidste, at en hovedstad har brug for sine kunstnere og kæmpede for at få bygget et hus, indrettet efter kunstneres behov.
Her fortæller en af beboerne om livet i det fredede hus, der i år for præcis 140 år siden stod klar med sine 15 lejligheder og tilhørende atelierer.
»Det er en gave at få lov at bo her,« siger billedvæver og maler Mette Birckner, som har en toværelses lejlighed på tredje sal midt for i Kunstnerhjemmet i Gothersgade 143. To af hendes store, naturinspirerede billedtæpper i blå og turkis nuancer hænger på væggen bag spisebordet, og mange flere står omhyggeligt rullet sammen i kurve rundt om krogene, ved siden af tekstilrester, indpakkede akvareller og stabler af kunstbøger. Hver eneste af boligens 50 m2 er udnyttet til det yderste, men med over tre meter til loftet og generøst dagslys fra de store vinduer ud mod den grønne gård, virker her luftigt og rummeligt trods det sparsomme areal. |